Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Prematüre Bebeklerde Hayat Kurtaran Tedavi


Erken doğan bebeklerde yaşama oranı, bakım tekniklerinin gelişmesiyle giderek artmasına rağmen, ciddi sağlık sorunları hala yüksek seviyede. Gelişimsel bakım sayesinde prematüre bebeklerde sağlık sorunları azaltılabiliyor, fiziksel ve zihinsel gelişim bozuklukları önlenebiliyor.

Türkiye’de yenidoğan bebek ölümlerini azaltmak ve yenidoğan uzmanlığını geliştirmek amacıyla düzenlenen 22. Ulusal Neonatoloji Kongresi 10 -13 Nisan’da Antalya’da yapıldı. Türk Neonatoloji Derneği’nin düzenlediği kongrede bu alanda Türkiye’deki sorunlara dikkat çekilirken, yenidoğan uzmanlığının gelişmesine de destek verilmesi hedefleniyor.

Her Yıl 150 Bin Prematüre Bebek Dünyaya Geliyor

Türkiye’de erken doğum, bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında ilk sıralarda geliyor. 2012 verilerine göre, 1,3 milyon doğumun yüzde 12'si erken doğum şeklinde gerçekleşiyor; her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor. Bu bebeklerin 50 bini bir kilogramın altında doğuyor.

Aile Merkezli Yenidoğan Ünitesi: Giraffe Omnibed

GE, kongrede yüksek duyarlı prematüre bebekler için geliştirilen ve onları en uygun şartlarda dış etkilerden koruyarak aile merkezli kritik bakım ortamı sağlayan yenidoğan ünitesi Giraffe Omnibed’i tanıttı.
Kongrede bir konuşma yaparak, gelişimsel bakımın bebek ve aile için uygun bir gelişim deneyimi sunduğunu, bebeğe riskleri en aza indirmiş bir ortam sağladığını vurgulayan GE Sağlık Bölge Satış Müdürü Ümit Birsen, “Erken doğan bebekler beyin gelişiminin önemli safhaları tamamlanmadan dünyaya gelmiş oluyor. Bebeklerde üçüncü trimester, beynin hızlı geliştiği ve ses ya da dokunma gibi dış etkenlerin beynin gelişimine etkisinin olabileceği bir dönemdir. Doğum odası ve bakım uygulamalarında yapılacak değişikliklerle sağlık sorunları önlenebilir. Gelişimsel bakım, nörolojik gelişimi en üst seviyeye çıkaran uzun dönem bilişsel ve davranışsal sorunları azaltan kişiselleştirilmiş bir bakım yaklaşımıdır. 

Gelişimsel bakım ünitelerimiz, hizmetlerimiz ve eğitimlerimiz ile bu alanda daha fazla uzman hekim ve hemşire yetişmesine destek vermek istiyoruz. Ülkemizdeki prematüre bebeklerin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini hedefliyoruz. GE Sağlık olarak, gerek ürünlerimiz, gerekse eğitim ve işbirlikleri yoluyla bu alandaki desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Birsen, gelişimsel bakımın önemine değinerek, prematüre bebeklerin bakımında ışık ve ses ölçümü ve bunların sınırlandırılması, bebeğin yatakta konumlandırılması, uygun tutuş ve dokunuş, ağrı değerlendirme ve yönetimi, bakım gruplandırması, cilt bütünlüğünü koruma, aileye yetkinlik verilmesi ve kanguru bakımı hakkında GE’nin uygulamaları ve ürünleri hakkında bilgiler verdi.

Prematüre Bebeklerde Sağlık Sorunları Önlenebilir

Perinatal bakımdaki gelişmeler, erken doğumda görülen ölüm oranını düşürse de ülkemizde prematüre bebek oranı belirgin bir şekilde yüksek kalmaya devam ediyor. Prematüre bebeklerde hatalı bakım ve hatalı ortam koşulları dolayısıyla beyin felci, işitme kaybı, görme bozukluğu ve yetersiz gelişmeye ek olarak, uzun süreli hasta takibi çalışmalarında anaokulu ya da ilkokul çağında kadar ortaya çıkmayan bilişsel ve davranışsal sorunlar gibi önemli sinirsel iletişim bozukluklarına rastlanıyor. Gelişimsel bakım bu noktada çok büyük önem taşıyor. Prematüre bebekler, doğru tedavi ile doğru ortam koşullarında bakıldıkları takdirde yaşamlarına diğer bebekler gibi devam edebilme şansı yakalıyorlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar