Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Her Evde Oynanacak Oyunlar

Klasik ya da modern oyunlar arasından, tüm evde oynanacak oyunları olmasa da önemli bir kısmını anlatıyoruz.

Oyun oynamak, çocuklar için, doğduğu zamandan itibaren önemli bir gelişim aracıdır. Oyun ve oyuncaklar, çocukların enerjilerini harcama ihtiyacını karşılarken aynı zamanda da fiziksel ve zihinsel gelişimleri için büyük bir öneme sahiptir. Anne ve babalar çoğu zaman evde çocuklarının hem oyun ihtiyacını karşılarken bunun yanında da onların gelişimine katkıda bulunmak amacı ile çocuklarının yaş gruplarına uygun çeşitli aktivite ve eğitici oyun arayışındadırlar. Bizler de bu yazımızda anne babaların bu ihtiyaçlarına yönelik, özellikle 2-3 yaş aralığını kapsayan  evde oynanacak oyunlar derledik.


Evde Oynanacak Oyunlar


Evcilik oyunu: Özellikle altı yaşına kadar çocukların göz bebeği oyunudur. Evcilik oyununda çocuğun farklı karakterlere kendini dönüştürmesi ve o karakterlerin gerektirdiği gibi davranması onun zekâ gelişimine ve ruhsal açıdan kendisini rahatlatmasına yardımcı olur.

Hayvanları tanıma ve taklit etme oyunu: Çocuğuna çeşitli hayvanların resimlerini veya oyuncaklarını göstererek birlikte o hayvanın özelliklerini sayabilirsiniz. Bunun yanında hayvanın sesini taklit etmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca farklı bir oyun olarak çocuğunuza çeşitli hayvan sesleri dinleterek onun hangi hayvan olduğunu sorabilirsiniz.

Dokun ve tahmin et oyunu: Evdeki çeşitli nesneleri bir torbanın içine saklayıp çocuğunuzun gözünü kapatmasını isteyerek oynayabileceğiniz bir oyun. Çocuğunuz torbadan bir nesne alır ve elindeki nesneye dokunarak bunun hangi eşya olduğunu tahmin etmeye çalışır.

Sıcak - Soğuk oyunu: Evde bir nesnenin saklanması ile oynanan bir oyundur. Anne veya baba nesneyi saklar, çocuğunuz nesneyi aramaya başlar. O nesneye yaklaştıkça 'sıcak sıcak' diyerek, uzaklaştıkça 'soğuk soğuk' diyerek onu yönlendirirsiniz. Böylece nesneyi bulana kadar oyun devam eder.


2 Yaş İçin Montessori Etkinlikleri: Montessori eğitim çocuğunun kendi kendine yapma, daha özgür ve kendi kararları ile hareket etme şekli ile yapılan etkinliklerdir. Bu etkinlikler genellikle çocuklarda ince kaba motor becerilerini, özgüvenlerini, el ve göz koordinasyonlarını, dikkat gelişimini olumlu yönde destekler. Montessori çalışmalarla çocuklar kendi kendine yapma becerisi kazanırlar. Montessori etkinlikler yaratıcılık gerektirir. Evdeki her eşya bu etkinliklerde kullanılabilir. Örneğin tuvalet kâğıdı ruloları ile boyama çalışmaları veya çeşitli kes yapıştır etkinlikleri ile hayvan şekilleri oluşturulabilir. Bunun yanında örnek verecek olursak, çeşitli yapbozlar, boyama etkinlikleri, karton kutular kullanılarak oynanabilecek oyunlar örnek verilebilir.


montessori etkinlikleri

Renk eşleştirme oyunu: Bu oyunda amaç çocuğuna farklı renkleri öğretmektir. Beyaz bir kâğıda önce kare şeklinde farklı renkler boyanır. Ardından aynı renkler kare şeklinde kesilmiş kâğıtlar çocuğa verilir ve ondan renkleri eşleştirmesi istenir.


Buna benzer oyunları telefon ya da tablette oynamalarını isterseniz MentalUP Eğitici Zeka Oyunu ile tanışmalısınız. Reklamsız bir deneyim sunan ve düzenli kullanımda zeka becerilerini geliştiren MentalUP’ı hemen incelemek için tıklayın.


Sandalye Kapmaca oyunu: Bu müzik eşliğinde oynanan bir oyundur. Bir grup insan müzik eşliğinde sandalye etrafında dans ederler ve müzik durduğunda sandalyeye otururlar.

Kaşıkta top taşıma oyunu: Küçük bir pinpon topunu kaşığa koyarak çocuğunuzun yaşına göre kaşığı elinde veya ağzında tutmasını söyleyerek onu belirli bir noktaya kadar yürütebilirsiniz.

Hayvan bulmaca oyunu: Çocuğunuza bir harf söyleyerek bu harf ile başlayan bir hayvan bulmasını isteyebilirsiniz. Bu oyun bitkilerle de oynanabilir. Yaşına göre, şehir veya ülke isimleri ile de kategorileri siz belirleyebilirsiniz.

Renk bulma oyunu: Çocuğunuza bir renk söyleyerek etrafından o renkli şeyleri bulmasını isteyerek oynayabileceğiniz bir oyundur.

Kâğıt bardak ile kule dizme: Kâğıt bardakları üst üste dizerek kule yapabilirsiniz.

İp baskısı yapma: Sulu boya ile yapabileceğiniz eğlenceli bir resim çalışmasıdır.

Dil oyunu: Çocuğunuza yaşına göre farklı dillerde seni seviyorum veya günaydın, hoşça kal gibi kelimeleri söyleyerek bunu öğretebilirsiniz.

Bunun yanında evde çocuklarınızla saklambaç ve körebe gibi geleneksel olduğu kadar da eğlenceli olan eski oyunlardan da sık sık oynayabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar