Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Bebeklerin kalsiyum ihtiyacını karşılayacak 4 etkili besin

Sağlıklı bir bebek büyütmenin altın anahtarlarından biri kalsiyum… 

Yeterli kalsiyum vücuda girdiğinde kemik ve diş gelişimi en iyi şekilde gerçekleşiyor, sinir sistemini destekliyor ve kalp sağlığına da iyi geliyor. İşte tüm bu sebeplerden ötürü 6-12 aylık bebeklerin günde 260 mg kalsiyum alması gerekiyor. Peki, 6. aydan itibaren ek gıdaya geçiş sürecinde anne sütünün yanı sıra bu kalsiyum miktarına en sağlıklı yollardan ulaşmak için neler yapmalı?

Kalsiyum kaynağı: İlikli kemik suyu

Faydaları nesilden nesile aktarılan kemik suyunun son zamanlarda bu kadar kıymete binmesi aslında hiç de boş yere değil. İçerdiği kalsiyum miktarıyla kemik gelişimine iyi gelen besinler içinde en gözdesi… 'Doğal vitamin' olarak tanımlayabileceğimiz kemik suyunun içinde magnezyumdan, A ve K vitaminlerine kadar yok yok. Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirime iyi gelen ve uykuyu düzenleyen ilikli kemik suyunu altıncı aydan itibaren bebeğinize güvenle verebilir; sebze pürelerinin içinde de kullanabilirsiniz.

Sert peynir, doğal yoğurt ve ayran

Peynirlerin kalsiyum açısından oldukça zengin olduğunu biliyoruz. Ancak özellikle parmesan ve Edirne, Kars gravyeri gibi sert peynirleri rendeleyerek yemeklere karıştırmakta fayda var; çünkü en yüksek kalsiyum oranları bu peynirlerde… Aynı şekilde yoğurt ve ayranda da en yüksek kalsiyum oranlarına doğal, ev yapımı ürünlerde ulaşılıyor. Öte yandan bu besinlerin güçlü birer probiyotik, protein, vitamin ve mineral kaynağı oldukları da hatırlatalım.

İncir

Meyveler arasında kalsiyum açısından en zenginlerinden biri incir… Ayrıca güçlü bir amino asit ve uykuyu da destekliyor. Özellikle kış aylarında vücut direncini artırıyor ve pek çok sağlık sorununun önüne geçebiliyor. Eğer bebeğiniz için kuru incir tercih edecekseniz, mutlaka suda ıslatıp yumuşatmanızda ve kurtlu olup olmadığını çok iyi kontrol etmenizde fayda var.

Bezelye ve fasulyeler

Bezelye kaliteli antioksidanlarla bağışıklık sistemini desteklediği gibi; sadece kalsiyum açısından değil demir, çinko ve bakır açısından da zengindir. Özellikle sebze karışımlarında tercih etmek için bebeklerin damak zevkine de uygun olduğundan; sıkça tercih edilebilir. Aynı şekide fasulyelerin her çeşidi de kalsiyumu oldukça yüksek besinlerdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar