Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Bebek masajı bedensel ve zihinsel gelişimi olumlu etkiliyor

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda sağlıklı yaşam konusunda önerilerde bulunan Klinik Plates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, 9 aylığa kadar olan bebeklere yapılacak masajın hem bedensel hem zihinsel gelişimi olumlu etkileceğini ifade ediyor.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu 'İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Klinik Plates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, ‘bebek masajı’ olarak adlandırılan hareketlerle bebeklerin gelişimine olumlu katkı sağlanacağının altını çiziyor.

En değerli varlıklarımız, çocuklarımızın da spora en az bizim kadar, hatta bizden daha fazla ihtiyaçları olduğunun unutulabildiğini belirten Kaşıkçı, “bu fiziksel aktivite, sadece çocuklarımızın kendi ayaklarının üstüne bastığı zamandan itibaren değil; zihinsel ve bedensel gelişimlerinin en önemli evresinde, yani ilk bir yaş döneminde de çok büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

3-6 ay ve 6-9 ay bebeklerde yapılan bebek jimnastiğiyle, bebeğin hem bedensel hem de zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilendiklerine dikkat çeken Ayça Kaşıkçı, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle bu dönemde bebeklerin hareketleri kısıtlıdır ve çevresiyle olan ilişkileri de oldukça sınırlıdır. Bu tür bir fiziksel çalışma bebeklerin kendi bedenleri hakkında farkındalık sahibi olmalarını da sağlamaktadır.

3-6 ay arasında yapılan egzersizler, bebeğin kapalı olan el ve ayaklarının küçük masajlar yardımıyla açılmasını ve kas gelişiminin daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu dönemde yapılan egzersizler, bebeklerin sırt üstünden yüz üstüne dönme yeteneklerini arttırarak vücutlarının kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Boyun kaslarının gelişimi, bacak ve kol kaslarının uzaması ve yük taşıyabilir hale gelmesi bu dönemin en büyük özelliklerindendir. Yapılan egzersizlerle bunlar desteklenmekte ve bir sonraki gelişim dönemine bebeği hazırlamaktadır.”

3-6 ay ve 6-9 ay bebeklerde Bebek Jimnastiği:

Alınan kalsiyumun (anne sütü ya da hazır mama) kemiklerin her hücresine doğru oranda ulaşmasına
Bebeğin kas ve iskelet sisteminin gelişimine,
Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine,
Bebeğin dayanıklı olmasına; sakatlanma riskinin azalmasına,
İleri dönemlerde ortaya çıkacak duruş bozukluklarının engellenmesine,
Bebeğin sporu tanımasına ve sevmesine,
Bebeğin kendini tanımasına; güven ve beceri duygusunun gelişmesine,
Bebeğin cesaret kazanmasına,
Bebeğin sosyal gelişimine,
Anne-babayla kurulacak ilişkinin sağlam atılmasına yardımcı olur.

“6-9 ay bebekler, artık yüz üstü durabilecek kuvvete erişmiş; kollarının üstünde durabilmekte ve boyun kaslarını kontrol edebilmektedir” diyen Kaşıkçı, “bu dönemin egzersizlerinde; amaç, bebeğin emekleme ve ayağa kalkma sürecine yardımcı olabilmektir. El ve ayak kaslarını kuvvetlendirecek hareketlerle bebeğin emekleme sürecinde kendisine olan güvenin artması da sağlanmaktadır. Bu dönemin bir diğer önemli gelişimi ise; bebeğin kendi başına oturur pozisyona geçebilmesidir. Burada özellikle altını çizmek istediğim nokta; arkasına hiçbir destek konmadan bebeğin kendi doğal gelişim sürecinin tamamlanarak (omurilik yapısının kuvvetlenmesi) kendi başına oturması beklenmelidir. Bu dönemde yapılan egzersizlerle bu kuvvetlenme desteklenmiş ve sonrasında gelişecek omurilik, bel ve boyun problemlerinin oluşması engellenebilmektedir. Ülkemizde oldukça sık görülen bel ve kuyruk sokumu rahatsızlıkları, bebek yaşta yapılan yanlışların birer sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Unutmayalım ki; “ağaç yaşken dik durmayı öğreniyor” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar