Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Düşükle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Hamile kalan her kadın çevresinden duyduğu pek çok efsaneye kulak misafiri olur. Özellikle de düşükle ilgili doğru yanlış pek çok tavsiyeyi dinlemek zorunda kalır. 

Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru sık karşılaşılan düşükle ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı…

• Düşük seyrek görülen bir durumdur, nereden gelip beni buldu? YANLIŞ
Her 7 gebelikten biri düşükle sonuçlanır. Erken dönem gebelik kayıplarını da buna katarsak oran daha yüksektir. Tüp bebek gibi tedavi yöntemleri ile gebe kalanlarda düşük olasılığı yüzde 20 kadardır.

• İlk aylarda vajinal muayene, vajinal ultrasonografi düşüğe neden olabilir: YANLIŞ
Erken dönemdeki gebelikler ancak vajinal yolla yapılan ultrasonografi ile değerlendirilir. Bu işlem, gebeliğin normal olup olmadığının belirlenmesi ve dış gebeliğin ekarte edilmesi için gereklidir. Korkulduğu gibi herhangi bir riski yoktur ve düşüğe neden olmaz.

• Ben düşük yapmadım, bebek karnımda öldü: YANLIŞ
Bebeğin kalp atışlarının durması da düşüktür. Kanama olup olmaması önemli değildir. Önemli olan gebeliğin büyümeye devam etmesi ve kalp atışlarının olmasıdır. Kanama olmasa da gebelik kesesi büyümüyor ve bebeğin kalp atışları duyulmuyorsa bu da düşük olarak adlandırılır.

• Çok yoruldum, iş yaptım, düşük oldu: YANLIŞ
Fiziksel aktivite ile düşük riski arasında bir ilişki olduğu gösterilememiştir. Yolculuk, iş yapmak, yorulmak düşük riskini arttırmaz. Düşük nedeni daha çok embriyodaki bir problemdir. Kromozom bozuklukları düşüğün en sık nedenidir. Oluşan problemli embryo doğal ayıklama ile düşükle atılır. Kromozom bozukluğu olan bir embryo büyümeğe devam ederse, gebelik anomalili bir bebeğin doğumu ile sonuçlanabilir.

• Kan uyuşmazlığı düşüğe neden olur: YANLIŞ
Erkek ve kadın arasındaki kan uyuşmazlığı düşüğe neden olmaz.

• Yatak istirahati düşüğü önler: YANLIŞ
İstisnai durumlar hariç yatak istirahatinin düşüğü önlediği gösterilememiştir. Rahim ağzında açılma olduğunda düşük ve erken doğum riski artar. Bu gebelerin istirahat etmesi uygun olur. Bu durum daha çok gebeliğin 3. ayından sonra düşüğe neden olur ve tekrarlayan gebelik kayıpları ortaya çıkabilir.

• Düşük sonrası kürtaj yapılması risklidir, daha sonra gebe kalma şansını azaltır: YANLIŞ
Gebelik bozulduktan sonra rahim içinde parça kalmışsa, bunun temizlenmesi gerekir. Bu da ancak kürtajla yapılabilir. Aksi takdirde rahim içindeki gebelik artıkları kanama ve enfeksiyona neden olabilir. Ancak 10-12 haftadan büyük gebeliklerde yapılan kürtajlar risklidir ve sonraki gebe kalma sürecini olumsuz etkileyebilir.

• Düşükten sonra tekrar gebe kalmak için 6 ay beklemek gerekir: YANLIŞ
Düşük yaptıktan sonra kişi kendini yeni bir gebelik için hazır hissettiğinde gebe kalabilir. Bunun için belirli bir süre beklemeye gerek yoktur.

• Tüp bebek yaparsam düşük riski daha az olur: YANLIŞ
Yardımcı üreme teknikleri- tüp bebek yöntemi ile gebe kalanlarda düşük riski, kendiliğinden olan gebeliklere göre daha yüksektir. Tüp bebek yapılması düşük riskini azaltmaz. Ancak düşüklerin nedeni bazı kromozom problemleri ise, buna yönelik yapılacak preimplantasyon genetik tanı düşük riskini azaltabilir. Bu durumda elde edilen embriyolara yapılan biyopsi ile sağlıklı embriyolar belirlenir ve bunun rahim içine yerleştirilmesi ile canlı doğum oranı artırılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar