Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Doğum Sonrası Cinsel Sorunlar Görülebilir!

Cinsel isteksizlik ve ereksiyon kaybı, doğum sonrasında erkekler arasında en sık görülen cinsel sorunları oluşturuyor. 

Kadınlar da kendilerini anneliğin kutsallığına öyle bir kaptırıyorlar ki, cinsel isteksizlik bir süre sonra kaçınılmaz oluyor. Acıbadem Poliklinik Etiler ve Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Özay Özdemir, ‘Doğuma kadar sadece birbirine odaklanan çiftler, doğumun ardından neredeyse tüm ilgiyi çocuğa yöneltiyor. Yaşanan sıkıntılar cinsel isteksizliğin oluşmasına yol açıyor. Doğum sonrasında daha fazla salgılanan ve bebeğin emzirilmesinde büyük rol oynayan ‘prolaktin’ hormonu da cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluğuna neden oluyor. Bebeğin doğumuyla birlikte cinsel partner imajına bir de aile kavramının eklendiği düşünülürse, özellikle kadınlar doğumdan sonra cinselliğe karşı daha mesafeli yaklaşabiliyorlar’ dedi.

Kadın hastalıkları ve psikiyatrist veya ürolog birlikte araştırıyor
Hamilelik sonrası yaşanan cinsel sorunların tedavisi, altta yatan nedene göre değişiyor. Kimi zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile psikiyatristin birlikte çalışması yarar sağlıyor. Erkekte bir sorun varsa, devreye ürolog da girebiliyor. Çifte cinsel terapi uygulanabiliyor, nefes ve gevşeme egzersizleriyle bazı cinsel egzersizler veriliyor. 6-12 hafta sonrasında tedaviden başarılı sonuçlar alınabiliyor. Sorunların yanı sıra tıbbi tedaviyle birlikte yoğun bireysel psikoterapi de öneriliyor. Dr.Özay Özdemir, ‘Doğumdan sonraki ilk bir yıllık dönemde bir uzman yardımı almakta yarar var’ diyor.

Estetik kaygı cinselliği köreltiyor
Estetik kaygılar yüzünden kendini beğenmeyen kadının sevişme sırasında zihnini sürekli bedeniyle meşgul etmesi cinsel ilişkiden zevk almasını önlüyor. Bunun yanı sıra eşini eskisi kadar bakımlı bulmayan erkek de cinsel yaşamdan uzaklaşıyor. Göğüsler ve vajina doğumla birlikte tahrik unsuru olma özelliğini kaybedebiliyor. Ayrıca bebeğin doğumu, kadın ya da erkeğin o zamana dek bastırdıkları ruhsal çatışmalarını tetikleyebiliyor ve bu sorunlar cinsel isteksizliğe neden olabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar