Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Cilt çatlaklarının olmaması için doğal yöntemler

Hamilelik ve hızlı kilo alıp verme ciltte çatlaklara sebep oluyor. Estetik Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı neden vücudumuzda çatlak oluştuğunu ve çatlakları önlemek için neler yapılabileceğini anlatıyor.

Türkiye'de pek çok anne adayı hamilelikte oluşan çatlaklardan şikayetçi. Hamilelik süresinde ya da doğum sonrasında yaşanan kilo alıp verme çatlaklara sebep oluyor. Çatlakların tek sebebi hamilelik değil. Hamile olunmasa da hızlı ve aşırı kilo alıp verme çatlaklara sebep oluyor. Estetik Dermatolog Yardımcı Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı neden vücudumuzda çatlak oluştuğunu ve çatlakları önlemek için neler yapılabileceğini anlatıyor.

Karın, kalça ve göğüslerde neden çatlaklar oluşuyor?
Her kadının hayali pürüzsüz bir cilt, estetik bir vücut. Ancak çeşitli etkenlerle cilt sağlığını kaybedebiliyor ve cilt dokusu zayıf düşebiliyor. Cilt dokusu zayıf düştüğünde ortaya çıkan sorunlardan biri cilt çatlakları. Çatlaklar, cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılması ile oluşuyor. En çok, karın, kalça, baldırlar ve göğüslerde görülen çatlakların oluşumuna hızlı kilo değişimleri ve hamilelik neden oluyor. Cilt yapımız çatlakların oluşma olasılığında çok etkili. Çok açık renkli ciltler çatlak oluşumuna daha yatkın. Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı çatlakların oluşum nedenini şöyle sıralıyor:

“Cilt, üst üste sıralanmış 3 katmandan oluşmakta: Epidermis, derm ve hipoderm. Derm, gerçek bir yorganı andırıyor. İçerdiği lifler sayesinde, cildin temel çatısını oluşturuyor. Demet şeklindeki kolajen lifleri, cildin dayanıklılığını, diriliğini ve yapısal bütünlüğünü sağlıyor. Daha ince olan elastin lifleri, kolajen lifleriyle birlikte gerçek bir ağ oluşturuyor ve cildin elastikiyetinde önemli bir rol oynuyor. Eğer kolajen ağları düzensizleşir ve elastik lifler koparsa, cildi sıkılaştıran tüm yapı yıkılıyor ve cilt, yaraya benzer çizgili bir hal alıyor, çatlaklar oluşuyor”.

Ciltte çatlak olmaması için dikkat edilecek doğal yöntemler:

· Hızlı ve çok sık kilo alıp vermekten kaçının.
· Cildin esnekliğini yükseltmek için düzenli spor ve esneme hareketleri yapın.
· Gün içinde yeterli miktarda su için.
· Duş alırken peeling yapmaya çalışın.
· Güneşte çok fazla kalmayın.
· Sebze ve meyve ağırlıklı besinler tüketmeye özen gösterin ve düzenli beslenin.
· Karın, göğüs ve bacakları esnemeye alıştırın.
· Cildinizi hafifçe kızarıncaya kadar minik uyarıcı çimdiklerle yoğurarak kan akışını hızlandırın.
· Soğuk-sıcak su ile şok duş almak ve düzenli egzersiz yapmak cilt ve kasların oksijenle beslenmesi böylece hücrelerin güçlenmesi açısından önemli.
· Özellikle hamilelik döneminde vücudun hızla büyüyen bölgelerini cilt bakım kremleriyle beslemek cildi dinlendirir ve çatlakların oluşmasını engeller.

Yorum Gönder

0 Yorumlar