Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Doğum Sancıları Ne Zaman Başlar?

Amerikalı bilim adamları, doğum sancılarının, anne karnındaki bebeğin akciğerlerinin gelişimini tamamladığı zaman başladığını kaydediyor. 

PNAS dergisinde yayımlanan habere göre, nefes alıp vermede önemli rol oynayan ve akciğerlerin gelişme sürecinin sonunda üretilen bir proteinin, bir dizi reaksiyon sonucunda doğum sancısına neden olduğu tespit edildi.

Sancılar nasıl başlıyor?
Uzmanların fareler üzerinde yaptığı deneylerde, fetusun, gebeliğin 32. haftasından sonra, akciğerlerin oksijen alımında önemli rol oynayan SP-A ismindeki bir proteini üretmeye başladığı saptandı. Bu protein doğmamış bebeğin akciğerlerinden amniyo sıvısına geçip, orada bağışıklık sisteminin makrofaj denilen hücrelerine yerleşiyor. Bu hücreler de rahme yapışarak bir tür enfeksiyon reaksiyonuna neden olabiliyor. Enfeksiyon ise rahmin kasılma hareketini uyardığı için sancılar başlıyor.

Erken evrelerde erken doğum oluyor
Bilim adamları, bu reaksiyon zincirini çok sayıda deneyle teyit ettiklerini dile getirdi. Bebeliğin erken evrelerinde SP-A proteini verilen farelerin erken doğum yaptığını söyleyen bilim adamları, aynı şekilde, SP-A proteininin işlevini bloke ettiklerinde, doğum sancılarını önlediklerini kaydetti. Bilim adamları, insanlarda da benzer bir mekanizmanın sancıların başlamasında rol oynayabileceğini ifade ederek, SP-A proteininin insanlarda da bulunduğunu belirtti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar