Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Sağlıklı Hamilelik İçin Yüzün!

Gebelikte önerilen egzersiz türlerinden biri de yüzmektir. Özellikle de yaz aylarında yüzerek hem spor yapmış olunur hem de suyun ferrahlatıcı etkisinden faydalanılır. Egzersiz sayesinde metabolizma hızlanır, aşırı kilo alımı önlenir ve anne adayı zinde kalmış olur.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Akbay'ın verdiği bilgilere göre; gebelikte gestasyonel diyabet yani halk arasında gizli şeker durumunun gelişme riski azaltılır, bebeğin ve anne adayının daha sağlıklı olması sağlanır. Gebelikte oluşan bel ağrılarını ve ayak şişmelerini azaltıcı etkisi söz konusudur. Karnın büyümesine bağlı ilerleyen gebelik aylarında anne adayının havuza girerken dengesini kaybedip veya ayağı kayıp düşme riski daha fazladır. Bu nedenle dikkatli ve yavaş hareket edilmeli ve havuz etrafında ıslak alanlarda altı kaymayan terlik veya ayakkabılar tercih edilmelidir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yaz aylarında havuza veya denize girmek için açık havada güneşin etkisinin yoğun olduğu saatler yani 11.00 - 16.00 arası tercih edilmemelidir. Güneşe çıkmadan 20 dakika önceden mutlaka yeterli UVB koruyucusu olan ve suya dayanıklı güneş losyonu uygulanmalıdır. Şapka takılması tercih edilmelidir. Suyun içersinde güneşin yansımasına ve kırılmasına bağlı etkilerinin artmış şekilde devam ettiği unutulmamalıdır.

Su topu, yüksekten atlama, su kaydıraklarından kayma veya su kayağı gibi travma riski yüksek aktivitelerden kaçınmak gerekir. Hijyen koşulları uygun olduğu ve medikal bir problem olmadığı takdirde gebelik boyunca yüzmek için havuz veya denize girilebilinir. Deniz veya havuz arasında kişisel tercihe göre seçim yapılabilinir medikal açıdan bir fark yoktur.

Denizin çok dalgalı olduğu durumlarda dengeyi kaybedip düşme riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır. Yüzmeyi çok iyi bilmeyen anne adaylarının boylarını geçen derinliklerde yüzmesi boğulma riski nedeniyle önerilmemektedir. Ayrıca gebeliğin ilerleyen aylarında bacaklara girebilecek ağrılı kramplar sebebiyle güvenlik açısından derin sular tercih edilmemelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar