Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Bebekte İnatçı Ağlama Niye?

Anne-babaların kabusu hale gelebilen bebeklerdeki inatçı ağlamanın nedenleri neler? Bu inatçı ağlama nöbetleri ile nasıl baş edilir?

Bazı bebeklerin çok kısa, bazısının ise uzun süre ağlayabileceğini belirten Acıbadem Kadıköy ve Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji uzmanı Dr. Enver Mahir Gülcan, şu bilgileri verdi:

“Bebekten bebeğe değişen ağlama biçimlerine göre; bazıları hafif, bazıları ise kuvvetle ağlarlar. Teskin edilmeleri ise, yine bebeğin karakterine göre değişik biçimlerde olur.

Özellikle yeni doğan bebeklerde annelerin kâbusu haline gelen inatçı ağlamanın sebebi Kolik’tir. Birbirini izleyen 3 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 3 saatten fazla süren ağlama olarak devam eder.

Bebeklerin büyük çoğunluğundaki ağlama ise 2. hafta civarında başlar, 6. ile 8. haftalarda en üst seviyeye çıkar. Tüm bu sebepsiz yere gaz sancısından, yani Kolik sebepli ağlamalar 3. veya 4. aylarda azalır.”

İnatçı ağlamanın bir hastalığa bağlı olabileceği gibi her hangi bir hastalıktan kaynaklı olmayan nedenlerle de ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Enver Mahir Gülcan, hastalığa bağlı ağlamanın nedenlerinden bazılarını; sindirim sistemi dışı nedenlerden kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu, fıtık, inek sütü alerjisi, gastroözefageal reflü, laktoz intoleransı olarak sıraladı.

Dr. Enver Mahir Gülcan, Kolik’in yol açtığı inatçı ağlamanın, hastalığa bağlı olmayan nedenlerini ise şöyle sıraladı: Yorgunluk, açlık, sinir sisteminin olgunlaşmasında gecikmeye bağlı sakinleşmede yetersizlik...

Yorum Gönder

0 Yorumlar