Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Hamilelikte içilen her bardak su bebeğinize can verir

Kadınlar, hayatlarındaki en önemli ve hassas dönemlerden biri olan hamilelik sürecinde, yeni bir yaşam tarzına adım atıyorlar. Ortalama 39 hafta süren bu süreçte, alınan besinler kadar tüketilen suyun da önemi bir kat daha artıyor.

Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Suyun yaşam kaynağı olduğunu unutmayın, yeni bir hayata can verirken su, gebelikte en çok ihtiyaç duyduğunuz şeylerden biridir” diyor.

Her anne adayı, bebeğinin son derece sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini arzular ve bunun için hamileliği boyunca elinden gelen her şeyi yapar. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanında düzenli hareket etmek ve yeteri kadar dinlenmek, hem bebeğin gelişimini hem de annenin sağlığını olumlu yönde etkiler. Bütün bunlara ek olarak su tüketiminin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Hamilelerin, bu dönemde aldıkları bütün besinlere özen göstermelerinin yanı sıra, arıtılmış ve doğru şartlarda saklanan suları tercih etmeleri gerekir” diyor.

Yaşam kaynağı olan suyun sizin hayatınıza nasıl olumlu etkileri varsa, dünyaya henüz gelmemiş bebeğinize de o kadar olumlu etkisi var. Onun da gelişmekte olan bir insan olduğunu düşünürsek, hamilelik boyunca en çok ihtiyaç duyulan öğelerden biri şüphesiz ki su. Bebeğin ve annenin kan hacmi için günde 8-10 bardak su tüketiminin sağlıklı olduğunu belirten Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, alınan bütün gıdalardaki vitamin ve minerallere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bebeğiniz ve sizin için hamilelik boyunca alınması gereken vitamin ve mineraller;

1. Kemik gelişimi: Kalsiyum – Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler.
2. Zihinsel gelişim: İyot – Deniz ürünleri ve iyotlu tuz
3. Düşük riskini azaltmak için: Folik asit – Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et ve türevleri, süt ve türevleri, yumurta ve tahıllar.
4. DNA sentezi: B12 – Et, süt, yoğurt, yumurta, peynir
5. Görme kusurları: A vitamini – Balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, havuç, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler.
6. Sağlıklı kemik yapısı: D vitamini – Saat 10.00-11.00 arasında ya da 15.00-16.00 arasında güneş.
7. Enfeksiyonlara karşı: C vitamini – Kırmızı ve yeşil biber, turunçgiller, domates, brokoli, patates, kuşburnu.
.
Hamilelikte de kilo kontrolünü su ile yapın
Normalde hamilelik sonuna kadar 12-12,5 kilo alan anne adayları, son derece sağlıklı ve dengeli kilo almışlar demektir zaten fazla kilosu olan anne adaylarının ideal kilo alma oranı 7-8 kilo ile sınırlı kalmalıdır. Gebelik süresince ek alınması önerilen kalori yaklaşık 200-300 kaloridir. Daha fazla kalori alınması gebelik süresince gereksiz kilo almaya yol açar. Besin alımını dengelemek konusunda anne adayının dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de, besin değeri düşük ancak enerji bakımından yüksek besinler tüketmesi. Çikolata, tatlı, hamur işi, meşrubat gibi hem çok şekerli hem de sadece enerji veren besinler faydalı değildir.

Aldığınız her kalori için 1 mililitre su hesaplaması yaparak, yeterli suyu tüketmeniz, hem hamilelikte hem de normal hayatta en sağlıklısıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar