Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Geç de olsa genç anne olmak

Geç de olsa genç anne olmak

35 yaşından sonraki gebelikler için kullanılan bu tanım günümüzde çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınların modern zaman hayatında başka önceliklere yer verip sonrasında çocuk sahibi olmak için gayret sarf ettiği bir dönemdir.

KadıköyŞifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Yasemin Yakut, ileri yaş gebeliğini kimlerin tercih ettiğini açıklarken ideal biyolojik doğum yaşının 18-28 arası olduğunu belirterek, 35 yaşından sonra yumurtalık fonksiyonlarının azaldığını ve gebe kalmanın güçleştiğini önemle vurguluyor.

Kulağa hoş gelen ama birazda huzursuz eden bir başlık.

Yüzyılın getirdikleri ile birlikte, biz kadınların iş hayatında başarılı olması ve bu yolda ilerlemeleri ile başladı her şey….

Üniversite bitsin, bir işe gireyim, ekonomik özgürlüğümü kazanayım, kariyer planlarım derken ……. aaa yıllar çabucak geçmiş. Aile kurmak, bu kutsal kurumun meyvesi olan çocuk sahibi olmak için geç mi kalmışım ?

Şu cümleleri de duyar gibiyim ;
"Ben çok şanslıyım eşimle üniversite yıllarında tanıştım. Evliliğimiz çok iyi gidiyor. Yıllar akıp gitti. Ancak bugün ailelerin baskısı ile bebek sahibi olmaya karar verdik.
Geç mi kalmışız?"
Günümüzde çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınların ortak nedenleri:
*Uzun süren eğitim
*Eğitim sonrası iş sahibi olma arayışı
*Kariyer planları
*Ekonomik kaygılar

*Çiftlerden birinin doğacak çocuğun sorumluluğu için kendini hazır hissetmemesi
Bir kadının gebelik için en ideali 18-28 yaş sınırıdır. 35 yaşından sonra yumurtalık fonksiyonlarının azaldığını ve gebe kalmanın güçleştiğini biliyoruz. İleri yaşlarda gebe kalmak sorun olabileceği gibi , ileri yaş anne gebeliklerinde bebeklerde de doğum anomalileri görülme olasılığı artıyor.

İleri yaş annelerin gebeliklerinde sıkça karşılaştığımız sorunlar:

• Yaş ilerledikçe görülen Tip 2Diabet, Gestasyonel Diabet
• Yüksek tansiyon
• Ödem , tansiyon yükselmesi ve idrarda albümin çıkması
• Düşük yapma olasılığının yüksek olması
• Dış gebelik olasılığının yüksek olması
• Başta Down Sendomu olmak üzere anomalili bebek doğurma riskinin artması
• Gebelik sırasında plasenta dediğimiz bebeğin eşine ait problemler
• Çoğul gebelik riski
• Bebekte gelişme geriliği ve erken doğum riski

İleri yaş gebeliklerinde doğum, anne , bebek ile ilgili riskler artarken doğum hekiminin de sorumlulukları artıyor elbette.

İleri yaş gebeliklerin zorluklarından bahsettik ancak günümüzde modern tıbbın bize kattıklarından dolayı biz bahsedilen medikal sorunların üstesinden gelebiliyoruz hatta bebek sahibi olmak için çiftlere yardım ediyoruz.

Kadının adetlerinin düzenli olması bebek sahibi olmak için yeterli değil.

Erkeğin ejekülatının olması yeterli ve düzgün spermlerin olduğunun göstergesi değildir.

Biz bu duruma üreme yetisi diyoruz. Bebek sahibi olmak için baş vuran infertil çiftlerde (çocuğu olmayan çiftlerde) öncelikle yumurtlama kapasitesi ve spermogram yaparak kadın ve erkeğin üreme fonksiyonlarına bakıyoruz.

Aslında üreme sağlığında farkındalığın kırılma noktası tüp bebek. Modern yüzyılımızda tüp bebek ünitelerinde uygulanan tedavi protokolleri ile infertil çiftlerin çocuk sahibi olmasında büyük başarılar elde edilmiştir.

10 Eylül 2014 tarihide tüp bebek yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile geç anne adaylarına büyük bir fırsat verilmiştir. Yumurtlama kapasitesi düşük olan ve hiç doğurmamış, aile öyküsün de erken menopoz olan, kanser öncüsü hücre tespit edilip yumurtalıkları cerrahi olarak çıkarılacak adaylar, yine meme kanseri gibi kemoterapi ve radyoterapi gerekli olan durumlarda toplanan yumurtaların saklanması ülkemizde yasallaştırılmıştır.

Geç genç anne adaylarının gebeliklerinin zorluklarını bahsederken karamsar bir tablo ile karşılaşmış olsak ta bu dönemde tıbbi olarak yapabileceklerimizin farkında olmak elbette bizi mutlu ediyor.

Hiçbir şey için geç değildir ………..Çünkü ;

İleri yaş gebeliklerinde anneler yaşam telaşını geride bırakmış oldukları için çocuklarının gelişimi esnasında , çocukluk döneminde onunla daha dolu dolu ve kaliteli zaman geçiriyorlar. İş ve maddi telaş olmadan çocuklarına daha fazla vakit ayırarak , onların büyümesini bakıcılara kendi ebeveynlerine bırakmadan birebir üstlenerek topluma mutlu nesiller yetiştirmek için sonsuz katkıda bulunuyorlar.

İleri yaş gebeliklerinde anneler çocuklarının gelişimi esnasında , çocukluk döneminde onunla daha dolu dolu ve kaliteli zaman geçiriyorlar. İş ve maddi telaşı aşmış oldukları için çocukları ile birlikte oldukları vakitler çalışan annelere göre daha fazla oluyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar