Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Doğumdan sonra eski hayatınıza nasıl dönersiniz?

Yeni annelikte kimlik bunalımını sorunsuz atlatmak, eski sizi geri getirmek için yapmanız gerekenler

Hamilelik süresince kendinizi hazırlasanız da, bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren yeni bir hayata başlarken, kendinizi tam olarak hazır hissetmiyor olabilirsiniz.

Bebekle yaşamaya başladığınız ilk birkaç ay özellikle anneliği öğrenme aşamanız oluyor. Bu yeni kimliğe alışma sürecinde yeni anneler kendilerini yetersiz hissedebiliyorlar. Kimlik bunalımını sorunsuz atlatmak, eski sizi geri getirmek, belki de bebeğinize verebileceğiniz en güzel hediye olur.

Bebeğiyle ilk bir yılı atlatmış annelerden bebeğine kavuşmayı bekleyen annelere öneriler

Yetersizlik hissinin üstesinden gelin 

Bunun için öncelikle bu hissi isimlendirmeniz gerekir. Bir sorunu söze dökebildiğinizde kısmen çözmeye başlamışsınız demektir. Bebekten sonra hayatınızın en zor mesleğine adım atmışsınız demektir. Bunu size öğretecek kimse yok, kendi kendinize öğrenmek zorundasınız. Kendinizi yetersiz hissetmeniz doğal. Bunu aşmanın yolu, kendi kendinize, “Bu işi daha önce hiç yapmadığım için kendimden emin olamıyorum. Bunu hissetmek çok normal. Zamanla daha kolaylaşacak ve daha iyi olacak” demek.

Kendi çevrenizi oluşturun ve bilginizi artırın 

Yetersizlik hissinin üstesinden gelmenin en iyi yolu, etrafınızda danışabileceğiniz insanların olduğunu bilmekten geçiyor. Doğumdan sonra kendinizi izole etmeyin ve etrafınızda başka insanların olmasına izin verin. Anne olan arkadaşlarınızla kontak halinde olun. Özellikle de çocuğu küçük olanlarla… Çünkü çocuğu artık büyümüş olanlar, bebekle ilk zamanlardaki sıkıntıları unutmuş olabilirler. Ebeveyn eğitimlerine katılın ve orada başka annelerle tanışın.

Her hafta sevdiğiniz bir şeyler yapın 

Yeni pasta tarifleri denemeyi, yogaya gitmeyi, yazı yazmayı, alışveriş yapmayı ya da pazar günleri gazete okumayı seviyor olabilirsiniz. Bebekten önce neleri yapmayı seviyorsanız, bebekten sonra da yapmaya çalışın. Bebeğinizle birlikte belki zaman bulamayabilirsiniz belki de enerjiniz olmayabilir. Ama en azından haftada bir kez sevdiğiniz bir şeyi yapmak için kendinizi zorlayın.

Eşinizle irtibatı koparmayın 

Bebeğinizin akşam 7’de uyuyor olmasını eşinizle zaman geçirmek için bir fırsata çevirin. Eşinizle, televizyonu kapatıp akşam yemeği yiyin. Bu esnada bebek dışındaki konulardan konuşun. Birlikte film izleyin ya da oyun oynayın. İlişkide en sıkıntılı dönem, bebeğin ilk yılıdır. Ama bu dönemde bebeğin erkenden uyumasını ilişkinizi desteklemek için bir şans gibi düşünün.

Kendinizden beklentilerinizi sıfırlayın 

Anneler kendilerinden çok şey beklerler ve mükemmelliği yakalamak isterler. Bunu sağlamak için de kendilerini çevreden izole ederler. Oysa tam tersi, sürekli evde bebeğin üzerine titremek yerine dışarı çıkmalısınız. Bebeğinizle birlikte parka gidin, aile toplantılarına katılın, çocuklu arkadaşlarınızla buluşun… Bebeğinizle birlikte olmayı bir mesai gibi değil de doğal bir durum gibi yaşayın.

İşleri listeleyin, gerektiğinde yardım alın 

Kendinizi çok bunalmış hissedebilirsiniz. Anneliğin sandığınızdan daha zahmetli bir iş olması sizi hüsrana uğratabilir. Hayatınızın şimdi eskisinden farklı olduğunu unutmayın. Yapılanları ve yapılacakları öncelik sırasına göre listeleyin. Her gün bir işi yapın. Bunalmanın üstesinden gelmenin yöntemi, gerçekçi beklentiler içine girmektir, unutmayın. Listenizdeki yapılacaklardan bazılarını eşinize, aile üyelerine ya da arkadaşlarınıza devredin. Yardım almak, yeni annelerin olmazsa olmazıdır!

Yorum Gönder

0 Yorumlar