Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Sağlıklı Gebeliğin İlk Adımı; Folik Asit

Folat diye de bilinen folik asit bir B vitamini (B9). Bir çok araştırmada, gebe kalmadan önce ve erken gebelik aylarında günde 400 mikrogram (0.4 miligram) folik asit almanın, bebeklerde ciddi beyin ve omurilik hastalıklarını %70'den fazla azalttığı görüldü.

Gebeliğin ilk bir ayındaki sorunları önlüyor
En çok rastlanan sinir sistemi hastalıklarını; spina bifida ( omurganın kapanmayarak açık kalması), anansefali (beyinin gelişmemesi), ve ensefalosel (beyinin kafatası kemiğinden dışarı çıkması) oluşturur. Bütün bu sorunlar gebeliğin ilk 28 gününde oluşur. Bu dönemin ilk günlerinde anne gebe kaldığının farkında değildir. Bu da bebek doğurma yaşındaki bayanların neden folik asitten zengin yiyeceklerle beslenmeleri yada folik asit takviyesi almaları gerektiğini gösterir. Kaldı ki gebeliklerin sadece %50 si planlı oluyor. Folik asit aynı zamanda hücre büyümesinde ve organ gelişiminde de rol oynuyor.

Yeterli folik asit miktarı nedir?
Birleşmiş Milletler Hastalık kontrol ve Korunma Merkezi (CDC- Centers for Disease Control and Prevention) çocuk doğurma çağındaki ve özellikle gebe kalmayı planlayan bayanların günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik asit almalarını öneriyor. Uygun folik asit alımı büyük önem taşır. Gebe kalmadan 1 ay önce ve sonrasında en az 3 ay alınması bebekte sinir sistemi hastalıkları riskini azaltıyor. Gebelik esnasında 800 mikrograma çıkılabilir. Birçok besin kaynağında folik asit bulunmasına rağmen sadece günlük diyetle bu miktarı almak zor. Bu nedenle gebe kalmayı planlayan bayanlar için folik asit takviyesi sağlıklı bir diyetin parçası.

Doğal yoldan almak istesek, folik asit içeren besinler hangileri?
Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, fasulye, yer fıstığı, portakal suyu, tahıl ekmeği, marul, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler.
*Pişirilmiş ve dondurularak saklanmış yiyeceklerde folik asit miktarı azalabilir.

Gebelik öncesi kullanıma ne zaman başlamalı?
Daha önce sinir sitemi sakatlığı bulunan bir bebek doğurulmuş ise, daha yüksek dozda folik asit alınması gerekiyor. Bunlarda 4000 mikrogram yani 4 miligram folik asit günde kullanılmalı. Gebelikten en az bir ay önce başlanmalı ve gebeliğin ilk 3 ayında devam edilmeli. Diabet, sara, yada aşırı obez olanlarda bu hastalıkların görülme olasılığı daha fazla olduğundan bu gruba giren bayanlarda da yüksek doz folik asit kullanılması öneriliyor.

Gebelikte yüksek tansiyonu önler
Folik asit doğumsal sakatlıkları azaltmanın yanı sıra; gebelerde kan hücrelerinin artması içinde yardımcı oluyor. Ayrıca, bebeğin ve plasentanın (eş) da gelişiminde gerekli. Bir çalışmada folik asit eksikliği olan kadınlarda erken doğum ve düşük ağırlıklı doğumların daha sık olduğu görülüyor. Bir başka çalışmada ise, folik asit eksikliği bulunanlarda gebelikte yüksek tansiyona daha çok rastlandığı bildiriliyor.

Diğer hastalıkların tedavisine yardımcı
Folik asit eksikliğinde megaloblastik anemi (kansızlık) meydana geldiğinden sadece gebeler için değil her insan için önemli. Ayrıca folik asit kalp hastalıklarına, enfarktüslere ve bazı kanserlere karşıda koruyucu.

Folik asit eksikliğinin belirtileri
Ağır eksikliğinde; ishal, kilo kaybı, halsizlik, dilde ağrı, başağrısı, çarpıntı, huzursuzluk gibi belirtiler verir. Bu belirtilerle bu eksikliği tanımak zor. Hafif bir eksiklik varsa belirti vermeyebilir ve bebeğiniz için gereken folik asit yetersiz kalır. İşte bu nedenle kendinizi sağlıklı hissetseniz bile çocuk doğurma çağında folik asit almanız çok önemli.

Yorum Gönder

0 Yorumlar