Header Ads Widget

Bu alana reklam verebilirsiniz

Bebeğiniz Olmuyorsa...

Dünya genelinde, evli çiftlerin yaklaşık yüzde 20'sinin, istedikleri halde çocuk sahibi olamadıkları belirtildi. 

'Çiftin, en az 12 ay boyunca düzenli olarak (haftada 2-3 kez) korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen hiç gebelik oluşmaması durumu' olarak tarif edilen infertilite (kısırlık) sorununun, gelişmiş ülkelerdeki evli çiftlerin yüzde 20'sinde hem erkek hem de kadın, yüzde 40'ında kadın, geri kalan yüzde 40'ında ise erkek kaynaklı olduğu bildirildi.

Kimler uzmana başvurmalı?

Evlilikte bir yılı geçtiği halde çocuk sahibi olamayan çiftlerin hekime başvurmaları önerilerek, '30 yaşın üzerinde olanlar, adet dönemleri ağrılı geçenler, düzensiz adetleri olanlar, olağan dışı akıntıları olanlar, daha önce geçirilmiş pelvik enfeksiyon hikayesi olanların' ise bu süreyi beklemeksizin hekime başvurmaları istendi. Kısırlığın kadın, erkek veya her ikisinin birden bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceği vurgulanarak, bu sebeple infertil çiftlerin her ikisinin de hekim muayenesine gitmesi gerektiği ifade edildi.

Sorun geçici olabilir

İnfertilitenin, evli çiftlerin geçici sorunu olabileceği ve bu durumun değişik hastalıklardan kaynaklanabileceği kaydedilerek, bu hastalıkların birçoğunun tedavi edilebildiği, tıp alanında her geçen gün sağlanan ilerlemelerin, sorunun çözümüne katkıda bulunduğu bildirildi. Açıklamada, adetin ilk günü birinci gün olarak sayıldığında, yumurtalıklardan yumurtanın salınmasının genelde 14'üncü güne denk geldiği belirtilerek, 'Ancak yumurta salınımı bazı kadınlarda biraz daha erken, bazılarında ise biraz daha sonra olabilir. Yumurta 24 saat, sperm ise 48 saat canlılığını devam ettirir. Bu sebeple, adetin ilk gününden itibaren 10-16'ncı günler arasındaki ilişkilerde gebe kalma şansı yüksektir' denildi.

Kısırlık neden ortaya çıkar?

Erkekte kısırlığın, değişik enfeksiyonlar, hastalıklar veya doğuma bağlı şekil bozuklukları sebebiyle gelişebildiği vurgulanarak, bu gibi durumların, yeterli miktarda, hareket edebilme ve yumurtayı dölleme yeteneği olan sperm oluşmasını engelleyebileceği ifade edildi. Tohum kanallarının kapalı olmasının, spermlerin erkek cinsel organına kadar ulaşmasını engelleyebileceği kaydedilerek, erkek infertilitesinde, erken çocukluk döneminde yumurtaların torbaya inmemiş olmasının (inmemiş testis) rolü de olduğu dile getirildi. Erkek infertilitesinde tüm araştırmalara rağmen yüzde 50 oranında herhangi bir sebep bulunamadığı da belirtilerek, kadında kısırlığın, üreme organlarının bir kısmının enfeksiyon, doğumla ilgili şekil bozuklukları veya diğer bazı hastalıklar sebebiyle uygun görev yapamaması yüzünden oluştuğu bildirildi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar